Magnetic
Fizioterápia kutyáknak

KAPCSOLAT

petproject

Borbély-Németh Orsolya

tel.: +3630-411-9555

info@petproject.hu

Kövess a Facebookon

Kezelések

A terápia előfeltétele minden esetben az állatorvosi diagnózis. (Sport bemelegítés és levezetés, illetve Fitnesz kezelések esetén állatorvosi diagnózis nem szükséges, a lehetséges kizáró okokat a gazdival egyeztetem.) Az első találkozó alkalmával állapotfelmérés történik (1,5-2 óra), majd a kutya aktuális állapota alapján határozom meg a terápiás tervet.

A terápiás terv tartalmazza a kitűzött rövid és hosszú távú célokat, amely igazodik a kutya aktuális egészségügyi állapotához, életkorához, habitusához. Ezenkívül magában foglalja a javasolt kezeléseket, azok gyakoriságát (heti 2-3) és a terápia hosszát (6-8 hét). 

Egy-egy kezelés időtartama 50 perc. Minden alkalommal figyelemmel kísérem a páciens reakcióit és állapotváltozásait, a gazdi visszajelzéseit, így szükség esetén módosítok a terápiás terven és a gazdik számára javasolt házi feladatokon is. A célok eléréséhez szükséges a gazdik együttműködése a napi rendszerességű, 10-15 perces házi feladatok/gyakorlatok elvégzésében, melyeket minden esetben bemutatok és begyakoroljuk a könnyebb kivitelezés érdekében. 

Kezelés során a bőr felületén végzett mozdulatok sorrendje és ereje is szabályozott. Leggyakrabban diagnosztikus és klasszikus svéd masszázst alkalmazok. Alkalmazását a különböző mozgatószervi megbetegedések (gerincbántalmak, arthrosis, műtétek utáni állapotok, sérülések), neurológiai betegségek (bénulás, porckorongsérv) és pszichés/magatartási zavarok (félelem, hiperaktivitás) indokolják.

A mozgatórendszer reverzibilis elváltozásainak manipuláció útján történő gyógyítása. A gyakorlatban az ízületet alkotó két csont egymástól való eltávolítását jelenti. Célunk az adott ízület, ízületet mozgató izmok, ízületi lágyrészek kezelése, mely során jelentős fájdalomcsillapítás érhető el.

A fizioterápia legfontosabb célja, hogy a kutya újra mozogni tudjon: önállóan, fájdalommentesen, koordináltan. Ezért a terápia során az izomerőt fokozzuk és az ízületi mozgáspályát fokozatos növeljük olyan változatos gyakorlatsorral, amely figyelembe veszi a kutya alapbetegségét, életkorát, erőnléti állapotát, vérmérsékletét, motiválhatóságát, esetleges félelmeit.

A kutya gyógytorna egyik leggyakrabban alkalmazott formája az aktív mozgás mellett. Célunk az ízület mozgáspályájának megtartása vagy beszűkült mozgáspálya esetében annak helyreállítása. Alkalmazását erősen indokolja, ha egy vagy több ízület inaktív (sántaság, bénulás) vagy ha mozgathatóságuk korlátozott (arthrosis). Biológiai hatása, hogy serkenti az ízületi nedv termelését és az ízületet alkotó lágyrészek vérkeringését.

Az sporttevékenységek vagy aktív mozgás során előforduló sérülések, mozgásszervi traumák megelőzésére és a legjobb sportteljesítmény elérésére kialakított bemelegítő és levezető/nyújtó gyakorlatsor.

A következő sporttevékenységek esetén különösen ajánlott a kezelés alkalmazása: agility, obedience, agárverseny és coursing, flyball, frezbee és minden egyéb hirtelen irányváltással, ugrás-landolási feladatokkal, dinamikus mozgással jellemezhető kutyás sport esetén.

Általános erőnléti állapot megőrzésére, állóképesség javítására, ortopédiai és traumatológiai sérülések után az izomerő növelésre, jövőbeli sérülések előfordulásának minimalizálása, neurológiai betegségek esetén a járás újratanulására és a végtag tudatosságra, koordinációra, kutyák súlycsökkentésére fókuszáló, kutya-gazda kapcsolatot erősítő szabadidős tevékenységként jellemezném, amely során változatos speciális kutyás eszközökön és gyakorlatsoron keresztül, jutalomfalat motivációval végezzük a feladatokat.